marți, septembrie 29

Self knowledge junkie

Da, exista si oameni din astia. Da,  eu sunt unul dintre ei. Poate va suna cunoscut cuvantul "junk" de la "junk food". Ei, un "junkie" (simplu) se refera, de cele mai multe ori,  la o persoana care consuma droguri. Un drogat sau un dependent. In combinatie cu alt cuvant poate sa insemne "obsedat de"/ "dependent de"/ "entuziasmat de" .. cutare lucru. "Pool junkies"sunt cei care urmaresc cu fervoare alegerile politice. "Ikea junkies" sunt cei care cred ca daca nu exista in magazinul Ikea nu este necesar, "Earth junkies " cei cu mediul  s.a.m.d. Adeseori cuvantul "junkie" se inlocuieste cu "freak". Mie imi place mai mult cum suna "junkie" . Induce impresia ca daca vrei te poti lasa. "Freak" imi pare mai fix. Ca si cand te-ai prins de ceva si nu mai vezi nimic altceva in fata ochilor.

Bun, acum "self knowledge" e si mai usor de recunoscut prin asemanarea cu  dictonul "cunoaste-te pe tine insuti".  Dar e mai mult decat atat. Se refera la constientizarea de sine ca proces de durata. A fi "self aware" inseamna a fi constient de tine insuti in anumite situatii. De exemplu, cand vorbesti in public si ai trac. A te constientiza pe tine ca om, ca suflet, ca parte distincta, ca obiect in spatiul pe care il frecventezi, drept vocea din capul tau cand te apuca  gandirea necesita timp.

Morbul cunoasterii de sine e foarte usor de descoperit si cu atat mai usor de intretinut. Cel putin in lumea in care traim. Cel mai banal e testul IQ si toata pleiada de teste stiintifice  precum testele culorilor, al emisferelor cerebrale, apoi testul de aptitudini, pentru a-ti alege cariera.Cel mai recent fiind Strenghtsfinder cu versiunile 1 si 2. Apoi vin toate celelalte teste. Esti gelos? Ce oras ai fi ? Care e culoarea aurei ale? Ce prajitura cu ciocolata esti? Cum saruti ? Ce ascendent ai ?Ce numar esti? Ce tip de personalitate esti? Ce simbol sabian ai? Ce cantec te defineste? Ce  pana mea , cum ar zice un prienten de-al meu... 

Ei, problema nu apare cand afli ca ai aura predominata portocalie, ca ai simbolul sabian al sticlutei sparte de parfum,  creierul centrat mai spre dreapta , ca ar fi  trebuit sa te faci arhiect, ca daca ai fi o prjitura de ciocolata ai fi un mousse , ca ai numarul nasterii 22 -numarul marelui constructor- sau ca esti balanta cu ascendent in scorpion la 2 grade,luna in pesti, marte si venus in fecioara si neptun in capricorn.. Nici macar nu e ceva de rau cand ai cele cinci teme predominante Ideatie,Intelect, Colectionar, Conector si Dezvoltator sau ca esti un "word warrior". Problema apare cand ajungi sa te intrebi ce faci cu atata informatie?

Teoretic , daca te cunosti mai bine te si intelegi mai bine si -logic-faci asa fel incat sa aplici noile cunostinte pentru ca viata ta sa fie mai usoara , mai frumoasa, mai plina de sens.

Practic, eu nu pot sa-mi dau seama de ce ti-ai dori sa faci altceva decat sa respiri si sa traiesti ?De ce sa-ti mai bati capul cu problemele de la job, cu vorbele taioase ale unuia sau altuia, cu planuri de viitor cu sperante  sau orice altceva cand ai o lume de descoperit in propria ta persoana?

Sunt narcisisa? Probabil.. Sau doar un "self knowledge junkie"

Cu bine, Monica

3 comentarii:

  1. Nu inteleg placerea unor oameni de a pune titluri pompoase unor chestii simple. De ce ar suna mai bine Self knowledge junkie decat un echivalent al sau in romaneste? Sa inteleg ca tu vrei sa te cunosti ... in engleza??
    Oki, multe carti sunt scrise in limbi straine, da, cele mai bune asa sunt! Dar a scrie pe blog (loc unde teoretic intra tot poporu') in engleza(si-n titlu pe deasupra) mi se pare fortat. Iar datorita titlului a trebuit sa scrii 2 paragrafe pentru a-l explica! Nu era mai simplu sa dai un titlu romanesc, mai simplist, si sa scrii tot acest post in 2 paragrafe micute?? Nu stiu, zic si io...:P
    Oricum, bafta in continuare la blogareala! Si scrie si tu mai des! Ca talent se vede ca ai;)
    Emil

    RăspundețiȘtergere
  2. :)) mie imi place titlul asta.Dar, pentru linistea sufletului tau de prm-ist voi rescrie articolul si promit ca voi folosi doar cuvinte romanesti. ok?

    RăspundețiȘtergere
  3. SI te laudai ca-l vei rescrie...si ca vei folosi alt titlu...
    Si marmota invelea ciocolata-n staniol:))

    RăspundețiȘtergere