marți, august 11

Cum iti dai seama ca esti procrastinator/tanjelist

Trebuie sa recunosc ca prima data cand am dat peste cuvantul "procrastination" n-am stiut exact la ce se refera. Faceam un test pe tickle.com si la un moment dat trb sa raspund la o intrebare referitoare la felul in care imi tin promisiunile de Anul Nou. Do you keep your New Years resolutions? A) yes, most of them b) no, I usually procrastinate. Am ales, instinctiv?, cea de-a doua varianta. M-am gandit ca procrastination ar fi similar cu "da-le-ncolo" de promisiuni de anul nou si oricum, pentru mine cel putin, ceea ce mi-am propus la inceputul anului tinde sa se schimbe pe masura ce anul avanseaza..

Ce face un om cu conexiune la internet cand nu intelege ceva (in cazul asta un cuvant)? Da repede pe google si vede ce gaseste. Nici nu-i de mirare ca Google a ajuns cea mai importanta marca pe piata. Chiar, ce ne-am face fara el? 

Asa ca din clik in click am ajuns pe tot felul de site-uri de la wikipedia pana la "how to do your homework if you are a procrastinator" si recomandari din bibliografia recenta despre aceasta afectiune. Pentru ca ESTE o afectiune! Da, exista si varianta romaneasca a cuvantului - procrastinarea - dar mie imi place mai mult sa-i spun "tanjeala" . De ce? Conditionarea- desi suna behaviorist- cred ca e de vina . De fiecare data cand imi aduc aminte ca nu-mi citeam comentariile la romana sau ca nu imi faceam tema la mate sau, mai mult , nu ivatam la fizica imi rasuna in minte mereu refrene precum  "iar te-ai lasat pe tanjeala", iar le-ai lasat pe toate in ultima clipa etc .. Oare se supara Freud daca "copilaria" mea se extinde pana pe la varsta liceului?

Ce sa faci ? Ce sa faci? Pai, primul lucru pe care trebuie sa-l faci cand ai o problema este sa recunosti ca ai o problema. Teoretic. Sa negi ca ai o problema e primul simptom prin care lumea isi  da seama ca ai o problema. Iarasi , pur teoretic. Pentru ca daca iei in considerare faptul ca ceea ce-ti spui tie insuti iti afecteaza indirect comportamentul ipoteza asta cu "sa admiti ca ai o problema" te aduce  in plin cerc vicios. Am o problema, am o problema, conform teoriei lui Thomas (lucrurile definite ca fiind adevarate devin adevarate prin consecintele lor) ajungi sa ai o problema! Iar daca altii iti spun ca ai o problema garantat vei avea o problema! Si asa te intoroci de unde ai pornit. Si se mai mira lumea de ce trebuie sa faci ore intregi de terapie psihologica!

O alta cale de a rezolva problema ar fi sa intelegi de ce ai o problema si cum s-a ajuns la problema. De ce aman lucrurile? Intrebarea asta se poate imparti in alte doua mai simple. Ce lucruri aman? Si cum le aman?Pai, aman cam tot ce se poate amana. Da-mi cea mai mica oportunitate de a amana lucrurile si o voi fructifica. Trebuie sa fiu la librarie la 9.30 dimineata. Dar ,oficial, libraria se deschide la 10. Asa ca intre 9.30 si 10 e o jumatate de ora magnifica. Pot sa ma trezesc la timp si sa ajung la 9.30 si sa fac putina ordine inainte de 10 sau (excelent cuvant!) pot sa mai prelungesc dulcea leneveala de dimineata cu inca (cel putin )15 minute. La fel si cu proiectele. Trebuie sa fie gata cu o saptamana inainte de examen. Dar, daca tot ma vad cu profesorul/seminaristul la examen de ce sa nu-l predau atunci? Daca se poate. Si, de cele mai multe ori se poate. La fel si cu intalnirile in oras, cu prietenii. Ne vedem la 8- 8.30 ( in Bucuresti "sfertul academic" se prelungeste cu inca atat pe motiv de trafic). Pai, daca pot sa ajung la 8.30 nu trebuie sa plec cu o ora inainte, plec cu o jumatate de ora si tot acolo ajung. Decat sa stau sa astept.. Norocul meu e ca prietenii mei s-au obisnuit ca voi intarzia si de cele mai multe ori ajungem in acelasi timp, asa ca nimeni nu asteapta :) Minunata inventie- prietenii astia!

Asa, deci .. aman tot ce se poate amana.

Cum aman? Cum vreau! Trebuie sa ma duc la curs? Este singurul din ziua aia si de altceva nu voi mai avea ragaz? Pai, nu mai bine stau acasa si citesc? Ba da ! Bine, intentia este sa citesti ceva legat de curs. Dar cand ai "Moartea si apa" sau " Poveste despre dragoste si intuneric" sau "Sexul ciresilor" sau "Ce mica e lumea" brusc par muuult mai interesante decat, sa spunem, teoriile structurii sociale (sau orice altceva) .  La fel si cu biblioteca. De obicei ma duc in sala cu calculatoare la noi la facultate, in caz ca vreau sa caut ceva repede-repede pe net. Si oricum, zgomotul ala de fosneala nu-mi displace - chiar am impresia ca ma concentrez mai bine. Dar, dupa vreo ora asa ajung (iar) la raftul cu revista de Cercetari Sociale si Yale review si uit de mine. In loc sa stau sa citesc pentru proiectul pe care il am de facut ajung sa citesc despre Vecinatati sau poeziile unor scriitori contemporani. Pot sa aman lucrurile si pentru alte motive. Nu doar sa citesc altceva. Somnul este un bun motiv . De fiecare data. Orice se rezolva prin somn. Orice! Sau sa stau pe internet. Sa trec din click in click si sa uit de timp. Ca-n bancul cu Bula cand se duce pe balcon sa fumeze un joint  si uita de el. Unde ai fost Bula? Pe balcon. Bine, ma , dar trei zile??Seriile 1-3 din Dr. House mi-au fost "scuza"  sa uit de grija licentei , anul trecut. Asa ca , gasesc eu un motiv, nu-i bai!

Deci, aman tot ce pot amana si gasesc un motiv pentru a le amana. Dar, DE CE?

1. pentru ca sunt prea multe lucruri care imi plac

2. gasesc ceva interesant in cele mai mici actiuni

3. nu ma plictisesc niciodata

4. exista liberul arbitru

5. nu-mi plac lucrurile care incep cu  TREBUIE 

6.mi se permite sa tanjelesc

7. lucrurile nu sunt niciodata atat de grave incat sa nu suporte amanare

8. am o probelema cu prioritatile 

...

Cred  ca sunt mai multe dar ma mai gandesc... Poate nu sunt toate cauze..

Oricum, the idea is .. ("ideea e ca" -simptom al bucurestenitei cronice) daca e de rau o sa-mi treaca, daca e de bine o sa-mi faca si mai mult bine :))

Momentan ma straduiesc sa imi dau seama daca e benefic sau nu

Cu bine,

Monica

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu