sâmbătă, mai 22

Toată lumea e de porc



Întotdeauna am crezut că atunci când ai o dilemă trebuie doar să priveşti mai atent in jurul tău şi soluţiile apar. Cumva, din senin, sunt acolo langă tine. Trebuie să mărturisesc că după ce am desfiinţat mitul cu "bărbaţii şi porcii" m-am intrebat dacă nu cumva m-am grăbit (partea cu "puţintică răbdare" nu mi-a ieşit niciodată !) . Iată dilema mea : există ceva mai substanţial dincolo de exclamaţii patetice in momente de tulburare emoţională? Nu vreau să-mi retrag cuvintele ci doar să atrag atenţia, incă o dată, asupra unei expresii consacrate: "bărbaţii sunt porci" . Este vreo urmă de adevăr aici? No offense, guys! / Să nu fie cu supărare domniilor voastre :)

De unde să începem? Păi, hai să incepem cu filmele, apoi trecem la cărţi şi in final la interpretări. Aţi văzut filmul Babe? Da, filmul ăla cu purceluşul care vorbeşte cu oile şi le convinge să se strângă in ţarc. Porcul cel mic care devine "porc ciobănesc". Ei bine, ştiaţi că s-au folosit 48 de dubluri pentru eroul pricipal? De ce ? Simplu: porcii cresc repede. Babe trebuia să rămână un purceluş dragălaş pe tot parcursul filmului pentru ca povestea să aibă priză la public. Vă imaginaţi un mătăhăloi de porc umflat, plin de şunci şi grohăind care să alarge după oi? Nu! Babe trebuie să rămână intotdeauna mic şi drăgălaş, un alintat, un babe, un bebe..

Dacă vă amintiţi, Babe a fost un film cu audienţă generală, nici măcar AP-ul obişnuit nu a fost postat. Mamici, părinţi, copii, bunici, căţel, purcel(ha!) : toată familia l-a putut urmări. Desigur, fiecare reţine ce-i place mai mult . De exemplu, eu am ţinut minte fraza referitoare la "ideile care nu-ţi dau pace" pentru că mă identific cu situaţia asta. Dezvolt fixaţii pe anumite idei şi până nu le duc la capăt nu mi-e bine. Uite si cu lucrarea de dizertaţie . Mi s-a năzărit pe volumul lui James Fin Gardner şi de câteva luni bune tot adun materiale sa pot explica mai bine ciudaţenia asta de carte : "Poveşti corecte politic de adormit copii". Merita? Vedem peste puţin timp. Cert este că nu ma pot gândi la altceva şi gasesc tot felul de conexiuni intre ceea ce citesc si ceea ce se intâmplă in timp real.

Iată ce am găsit prin căutările mele bibliografice. Articolul lui Sophie Mills, Pig in the middle publicat in jurnalul Children's Literature and Education, nr 31, vol 2, 2000. Nu ştiu dacă este rudă cu C. Wright Mills dar Sophie Mills are gene de om deştept şi un doctorat in literatura clasică de la Oxford. Pentru o primă lucrare in afara "zonei de siguranţă" a clasicilor articolul este unul reuşit. Sunt analizate cinci cărţi pentru copii care abordează subiectul legăturii dintre om şi porc. Concluzia? Porcii sunt materiale didactice excelente pentru a explora teme legate de tranziţia umană, in special pentru trecerea de la copilărie la viaţa de adult. "Umanitatea" porcilor şi trecerea bruscă de la "animal de companie" la "carcasă" permite acestor animale să exprime, la nivel simbolic, temerile legate de tranziţie iar la nivel empiric prezenţa lor constantă in viaţa oamului asigură confortul psihic necesar unei astfel de transformări.

Poveşti despre porci şi transformare avem chiar aici la noi in .. ogradă. Nici nu trebuie să ne uităm prea departe : Povestea porcului a lui Ion Creangă este plină de transformări care mai de care mai fantastice dar in final morala se referă la importanţa indeplinirii ritualurilor căsătoriei şi cumătriei. Porcul, aşadar, este vehicul pentru întîrirea unei norme sociale:o modalitate prin care se explică cum şi de ce este bine să fii in rândul lumii. Un alt exemplu este poezia lui Marin Sorescu -Ignatul- in care se exprimă deopotrivă legătura copiilor cu "purcelul.. mic cât o găină", transformarea lui Guiţ in şorici şi norme sociale in legătură cu tăiatul porcului : " "Aia de nici n-au tăiat porc" - asta inseamnă că umbli/Gol/ Cea mai mare mizerie şi-un început de stricare a sufletului/Te-ai păgânit! Te-ai păgânit! Tu nu tai porcul. "

Dacă v-a luat gândul şi vă amintiţi de scandalul legat de normele europene privind sacrificarea porcilor sau aţi auzit că ultima fitză,in materie de pitziponceală, este să-ţi cumperi micro-porc drept animal de companie stati fără grijă. Aveţi perfectă dreptate : intre tratamentul porcilor şi trendurile in societate este un paralelism total. Cherchez le cochon! şi vedeţi in ce lume trăiţi.
Prin urmare, poate care afirmaţia că "bărbaţii sunt porci" lasă loc unei interpretări legate de transformare. Indrăznesc să cred că se referă la partea finală a transformării porcine. Există o diferenţă de nuanţă intre "porcule!" şi "porcuşorule". nu-i aşa? Depinde cum interpretaţi această nuanţă. Cât priveşte partea cu sexualitatea, ei bine, trecerea de la copilărie la viaţa adultă este marcată si prin acest aspect. Vă las pe voi să alegeţi interpretarea convenabilă...
Desigur, un alt set de dileme porneşte de la această curiozitate : de ce bărbaţii nu zic "toate femeile sunt scroafe"? :)) Dar asta e altă mâncare de ..porc :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu