duminică, noiembrie 1

Ce mai citesc..

Cel mai fain avantaj al unui job intr-o librarie este acela de a avea acces la carti. Din Romania si din afara , de la o editura sau alta, prin cunostintele pe care ti le faci la receptiile de marfa , prin recomadari si intrebari de la clienti, de la colegi etc..
Fara o ordine anume iata cateva titluri pe care am apucat sa le citesc/rasfoiesc

Socialnomics - Felul in care am ajuns sa citesc cartea asta reprezinta o istorie in sine si o voi povesti aici pentru ca este reprezentativa pentru ideea cartii. Cautam pe Google numarul de telefon al cabinetului medical din Regie, vis-a-vis de discoteca Maxx. O fi Google nemaipomenit dar pana cand se gasesc mai multe cai pt SEO (am aflat indirect ce inseamna asta : Search engine optimisation) dai click pe ce gasesti si speri ca e ceea ce-ti trebuie. Clik-aiesc pe prima optiune si vad un comentariu de la Sorin Chircu despre cabinetul cu pricina. Tipul are un motto foarte tare si am intrat pe site-ul lui. In josul paginii , intrarea din data de 27 august 2009 vorbeste despre revolutia retelelor sociale. Ei bine, eu aflasem ceva de genul acesta la conferinta despre inovatie de la ICCV de la o cercetatoare din Timisoara (daca-mi amintesc bine) care a vorbit despre Web 2..0 Si daca va amintiti campania de publicitate de la Orange pentru optiunea de internet (aia cu "Rives primul poet 2.0) se baza tot pe existenta retelelor sociale posibile prin intermediul netului. Asa, (deci) raman impresionata de filmuletul Youtube de pe site-ul lui Sorin si fac alta cautare cu Socialnomics. Dupa mai multe click-uri ajung pe Amazon la titlul cartii. Citesc comentariile , cateva fragmente din carte apoi gasesc si ISBN-ul. Cum noi avem posibilitatea sa comandam de pe Gardners ,am pus-o in lista pentru urmatoarea comanda si in 2 sapt a ajuns la Salingers. Ce spune Qualman (autorul) ? Exact ce v-am spus si eu numai ca mult mai frumos si mai explicit. Aparitia internetului- si in special a softurilor care fac posibila interactiunea cu altii- YM, Twitter, blogurile de toate natiile , Linkedn, Facebook, Hi5 etc ne schimba modul in care aflam informatii si , totodata, viata si felul in care ne prezentam pe noi insine in aceasta "lume de sticla" in care am ajuns sa traim . Pentru cei interesati am lasat cartea mea la sala de lectura a Facultatii de Sociologie. Mai am putin de citit dar cred ca trebuie citita MUSAI si nu doar de studentii de la modulul de comunicare!


Un an fara "Made in China"- am comandat cartea asta de la Curtea Veche in speranta ca o sa imi imbogatesc aresenalul de explicatii pentru clientii librariei. Chiar trebuie sa explic de ce se fabrica jucariile in China? Si ce mi-e China sau Vietnamul? Sau Sri Lanka? Chiar conteaza? Daca stau bine sa imi amintesc, alifia chinezeasca e remediu universal si nimeni nu comenteaza ca e din China. Sau bomboanele alea gumate pentru dureri de gat pe care le gaseam la tataie in sifonier. Alea ce-au daca-s din China?Dar,deh, probabil ca vremurile s-au schimbat. Povestioara asta, scrisa de o jurnalista americana, casatorita, mama a doi copii , abordeaza exact acest subiect : se poate trai un an fara produse din China? O carte destul de draguta pana acum dar imi pare putin cam trasa de par (probabil ca aici am si eu prejudecatiile mele legate de cartile "SUA" ) Oricum, povestea e cam asa : eroina se trezeste in ziua de Craciun cu toata casa invadata de produsele din China si pune de-un boicot impotriva tarii mai sus amintite. De aici o serie de peripetii se tin lant: sustinere si apoi dezaprobare din partea prietenilor, teama ca mostenirea genetica chineza se va razbuna, hoinareala prin magazine dupa produse non-China, cearta cu vanzatorii, vinovatia ca urmare a "necesitatii" de a returna produsele pe motiv de eticheta, grijile de a nu cadea in capcana "pieselor" , strategii de explicare a demersului fata de copii, bucuria in fata jucariilor primite cadou, atentia deosebita fata de "veriga cea slaba a familiei" etc etc . Unde mai pui ca toate astea sunt condimentate cu cifre si ganduri despre situatia muncitorului american si a celui chinez , declinul economic, globalizare, prezentarea sinelui. Sunt destule lucruri pe care le gasiti formulate pe de-ntregul sau doar sugerate aici . Eu ma intreb daca cumva cineva si-a pus problema asta referitor la romani. Cum ar fi "un an fara made in China" pentru un roman? Asta daca luam in considerare faptul ca cel mai mare centru comercial din Romania este Dragonul Rosu si ca negustorii/producatorii chinezi au ajuns si "la capatul lumii" intr-un oras ca Motru ? Dar, mai ales, ce inseamna asta?

Polltitically corect bed time stories- E o carte mica si neagra cu un desen caricatural al personajelor din Scufita Rosie pe coperta. Este prima "carcasa de copac procesata" al lui James Finn Garner si povesteste peripetiile "clasice" ale eroilor din cartile fratilor Grimm prin eliminarea tuturor "-ismelor" de care sunteti, sau nu, constient ca exista (sau pot exista) in basmele de adormit copiii. Promovarea initiala , suna cam asa : puteti remedia defectul cultural produs de toata literatura aceasta discriminanta citind ce s-a intamplat "cu adevarat" in basmele copilariei . Mai mult decat atat, as spune eu, daca aveti un copil si nu stiti cum sa-i explicati lupta impotriva terorismului, ce inseamna o gospodarie alternativa, cum e cu lacomia dezvoltatorilor imobiliari sau cu copii nascuti in afara casatoriei, cu exploatarea talentelor extraordinare de catre industrii de divertisment si cu asociatiile pentru alcoolici si alte belele, despre obsesia de a da in judecata pe oricine pentru orice, despre impotenta, despre frustrari masculine , declaratii feministe si imaginarul freudian cred ca ati gasit exact ce va trebuie.

The little book of procrastination- Am comandat cartea asta din principiu. Eu cred ca daca ai o problema atunci cineva , candva a lasat scris ceva despre ea. Daca eu cred ca am o problema cu amanarea asta deloc selectiva atunci , uite, cartea asta o sa-mi spuna cum sa fac sa-mi fie si mie bine. Ei? Si? A functionat? Cica daca lasi totul pe tanjeala esti o persoana care trebuie sa invete sa spuna "nu" . Pai, cand amani, e ca si cand ai spune "nu" . Doar esti mai "pasiv agresiv" asa.. M-am apucat de scris pe blog. Cine stie, poate merge .. Keep on reading

I hope they serve beer in Hell- Uite un exemplu ca ne plac baietii rai da'buni. Cateodata e bine ca unii oameni care vorbesc asa cum respira se apuca sa-si depene aventurile, noptile de la Vegas, solutiile inovatoare la problemele de zi cu zi , povesti despre prieteni si prietene, berea si, se putea altfel? , sexul cu peripetii . Cartea s-a tradus si la noi, dar mie imi place mai mult variata in limba engleza. Pai? Pai, in primul rand nu-mi place ca au schimbat coperta. Pentru ca s-a facut si filmul dupa cartea asta, editorii romani au preferat sa puna pe coperta poza personajului din film care mie mi se pare prea cumintel. Vorba bunicutei din Familia Adams, we're talking dimmples here! E mult mai dragut, de acord, dar arata ca un tip crescut cu povesti despre panselute si fluturasi si nu un tip care s-ar imbata cu Flaming Dr. Pepper intr-un club de striptease si apoi ar face misto de niste tipe spunandu-le ca el si prietenii lui fac parte dintr-o trupa de rap ortodox .
In al doilea rand, maybe it's just me, dar traducerea limbajului licentios isi rateaza , din start, menirea. Fara sa vrei se pierd niste nuante iar cartea asta EXISTA ca hit editorial datorita acelor nuante. De exemplu, mie imi place cum suna melodia celor de la The Roots- The seed, dar ce versuri! Traduceti-le si daca nu iese manea get beget sa-mi ziceti mie Guta..

Mi-am mai luat si Bucuresti. Diurn si nocturn si La curte. N-am apucat sa le citesc dar ca orice carti "in afara colectiilor" inclin sa cred ca vor fi pe placul meu



Cu bine


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu